Mesno – koštano brašno je proizvod dobijen savremenim procesom prerade industrijskih kostiju i mekih nejestivih sporednih proizvoda zaklanih svinja i živine. Spada u grupu dopunskih proteinskih hraniva, jer najbolje delovanje razvija u kombinaciji sa drugim proteinskim hranivima, kao što su sojina sačma, sojin griz, riblje brašno i sl. Značajno sadrži minerale a naročito kalcijum i fosfor.
Hemijski sastav (%) | |
Vlaga | 9.00 |
Sirovi protein | 45,00 |
Sirova mast | 10,00 |
Mineralne materije | 35,00 |
Bezazotne ekstraktivne materije | 4,00 |
Svarljivost proteina in vitro | 85 |
Energetska vrednost | |
Metabolička, kcal/kg (za živinu) | 2.110 |
Svarljiva, kcal/kg (za svinje) | 2.920 |
Metabolička, kcal/kg | 2.640 |
Aminokiselinski sastav(%) | |
Lizin | 2,03 |
Metionin | 0,46 |
Metionin+cistin | 0,89 |
Treonin | 1.28 |
Triptofan | 0.19 |
Arginin | 3.08 |
Glicin | 7.01 |
Glicin+serin | 8,35 |
Histidin | 0.68 |
Leucin | 2.09 |
Izoleucin | 2.98 |
Fenilalanin | 1.23 |
Fenilalanin+Tirozin | 2.13 |
Valin | 1.48 |
Mineralni sastav (%) | |
Kalcijum | 12,70 |
Fosfor | 5,90 |
Natrijum | 0,94 |
Kalijum | 0,42 |
Hlor | 0,80 |
Magnezijum | 0,85 |
Gvožđe | 478 ppm |
Bakar | 39 ppm |
Cink | 72 ppm |
Mangan | 8 ppm |
Fizičke karakteristike | |
Nasipna masa, kg/m3 | 569 |
Nasipni ugao | 46° |
Modul finoće | 2,675 |
Modul uniformnosti | 0:7:3’ |
Protočnost | (2’)-4” |
Ostatak na situ Ø 4mm,% | 0 |
Ostatak na situ Ø 1,6mm,% | 5 |
Boja: smeđa
Miris: svojstven mesno –koštanom brašnu
Namena proizvoda: Mesno-koštano brašno se koristi kao dopunska proteinsko-mineralna komponenta u smešama za ishranu kućnih ljubimaca. Najbolje efekte postiže u kombinaciji sa sojnim proizvodima i ribljim brašnom.Takođe može da ima primenu kao organsko đubrivo
Pakovanje i isporuka: Mesno-koštano brasno se isporučuje u vrećama, neto mase 50 kg. ili u džambo vrećama